2 päivää Oslossa

Minulla oli vain 48 tuntia aikaa tutustua Norjan pääkaupunkiin. Jokaisen minuutin hyödyntämiseksi suunnittelin matkan huolellisesti ja tilasin vuokra-auton verkkosivustolta.

Satamakaupungin tutustuminen alkoi kävelyllä pengerrettä pitkin. Sen laiturit olivat täynnä kymmenien alusten mastojen metsiä. Huomioni kiinnittyi suureen valkoiseen rakennukseen, joka loistaa marmorilla ja graniitilla. Näin paikallinen oopperatalo näyttää jäätiköltä, joka nousee Oslofjordista.

Tämän arkkitehtonisen ihmeen arvoinen tausta on luova yrityskompleksi nimeltä ”Viivakoodi”. Sen 12 rakennusta, joiden korkeus ja leveys vaihtelee, on sijoitettu muistuttamaan viivakoodia kaukaa.

Kaupungin vanhanaikainen, Akershusin linnoitus, valvoo tiukasti kaupunkiinnovaatioita. Rakennettu 1200-luvulla ja myöhemmin muutettu renessanssin palatsiksi, sitä käytetään nyt pääministerin toimistona.

Pengerteen hallitseva piirre on majesteettinen kaupungintalo. Kiinnostavin osa siitä on sali, jossa Nobelin rauhanpalkinto jaetaan vuosittain.

Pengerreltä menin kaupungin sydämeen – Karl Johan -kadulle. Täältä hän löysi kuuluisan parlamenttirakennuksen, jota vartioi kaksi leijonaa, ja kuninkaanlinnan, jossa on puisto ja aukio.

Samana päivänä vierailin Gustav Vigelandin veistosnäyttelyssä. Se sijaitsee Frogner Parkissa ja koostuu 200 pronssi-, rauta- ja graniittiluvusta. Heidän joukossaan oli ”Itkevä poika”, joka oli minulle tuttu sosiaalisten verkostojen valokuvista.

Toisena päivänä menin risteilylle pitkin Oslon vuonoa (varasin sen täältä foxiepass.com/fi/norway/oslo). Reittimme kulki pengerrystä pitkin pienien mutta viehättävien saarten ohi. Merimaisemat, kiehtovat oppaan tarinat, kahvitauko Hovedeyan saarella keskiaikaisen luostarin raunioiden lähellä – kaikki tämä antoi paljon unohtumattomia minuutteja.

Pahoittelen yhtä asiaa: Minulla ei ollut tarpeeksi aikaa vierailla Bygdeyn niemimaalla, joka on kuuluisa merimuseoistaan. Siksi seuraavalla kerralla, jotta voin nähdä kaikki Norjan pääkaupungin ”pelimerkit” (ja samalla säästää budjettia), tilaan Oslo Passin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *